single kitchen
Single Kitchen









Dapur Bujang- Ais krim Goreng

Loading...

ais cream dapur bujang

http://youtu.be/t-Hw_G3LBdo

Tuesday, 3 April 2012

Cucur Bawang





    Bahan-bahan ( 3 org )

    300g tepung gandum
    1 biji bawang besar
    6 helai daun bawang
    1/2sudu kecil garam
    secubit ajinomoto
    1 bj telur
    air pd suhu bilik
    3 cawan minyak masak



  • Cara-cara
    Bawang besar dipotong kecil2 @ di potong dadu. Daun bawang dipotong 3cm panjang.

    Dalam bekas besar satukan tepung,garam dan ajinomoto dan digaul rata. Masukkan bawang & daun bawang. Kacau biar sekata.

    Masukkan 1/2 cawan air dan di gaul sekata. Kemudian pecahkan sebiji telur dan kacau biar tepung sekata dgn air & telur tadi. Kemudian masuk lagi air sikit demi sedikit hingga adunan tdk cair/tdk pekat.

    Perap selama 15-30mnt. Kemudian goreng dlm minyak panas hingga kekuningan dan garing sedikit. Sedap makan dgn sos cili :)

scrambled egg (telur kocak)


Bahan bahan

3 biji telur
Secubit garam
100ml susu segar
mentega

Cara cara

1.pukul telur sehingga kembang.
2. masukkan susu segar dan garam ke dalam telur tadi.
3.panaskan kuali munggunakan mentega.
4. masukkan telur di dalam kuali dan cincang telur tersebut.


ITU SAHAJAAA, boleh makan bersama roti untuk sarapan pagii



udang sizzling




Bahan-bahan
10 ekor udang (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
5 tangkai cili kering (goreng)
10 biji gajus
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan stok ayam
1/2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
minyak masak secukupnya
sedikit air

cara- cara nak masak

1 - panaskan minyak dlm kuali, goreng udang hingga kekuningan.
     angkat n ketepikan.
2 - panaskan sedikit minyak dalam kuali sekali lagi, tumis bwg besar n bwg puih
     yg dikisar hingga bau harum.
3 - kemudian masukkan sos tiram, minyak bijan, stok ayam, gula & garam 
     secukup rasa pastu kacau rata.
4 - masukkan sedikit air & kacau lg sehingga mendidih.
5 - akhir sekali, masukkan udang yg digoreng bersama cili kering & gajus, kacau 
     seketika hingga kuah pekat.


                                        SEDAP, MUDAH, GERENTI JADI

Wadeh



Bahan Bahan

300g kacang dhal
1/2 bawang besar (dihiris)
Jintang Putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai cili kering (potong nipis nipis)
1/2 garam
Minyak untuk mengoreng

Cara cara

1. Rendam kacang dhal dengan air, tuskan dan belendar (jangan terlalu hancur).
2. masukkan daun kari, bawang, jintan putihdan cili kering ke dalam kacang dhal.
3. gaul sehingga sebati, dan letakkan sedikit garam.
4. bentukkan wadeh tersebut, jangan terlalu tebal.
5. Goreng sehingga keemasan.

OKKKKK SIAPPPP :)

Tuesday, 27 March 2012

NEGATIVE IMPACT OF INTERNET TO TEENAGERS

Internet will normally be a NEGATIVE impact especially among teenagers. between its effects are :


  • Teenagers will use the internet to view sexually- oriented materials
  • Teenagers were likely to use the internet to play game , to listen music and meet new people
  • Can also seduce the vulnerable into ignoring the real world
  • Become addicted to internet
  • Become destructive force

Wednesday, 21 March 2012

samosa kentang


 

haa ni dia resipe samosa kentang, senang je macam buat karipap tapi buat guna kulit kopia, tak payah susah susah nak uli tepung hihi

Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang  (potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan)
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari 
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
kulit kopia (bahan lain)

Cara Cara
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.

Tuesday, 20 March 2012

Koktel buah-buahan






Banyak2 dessert, dessert inilah antara yg paling ringkas dan sedap. 
Buatlah koktel berkuah ni dgn style sendiri dgn mennggunakan bahan-bahan yg ada dlm simpanan. Best tau!

Bahan-bahan :
  • 1 tin besar buah-buahan koktel (atau hirisan buah2an segar pun boleh)
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2-3 sudu makan susu pekat
  • 1 sk esen vanilla 
  • Ice cube secukupnya

Cara Cara :
  1. Satukan gula bersama susu cair di dlm periuk. Masak hingga gula larut. Masukkan susu pekat dan esen vanilla. Kacau sebati. Setelah itu, padamkan api dan sejukkan sebentar atau suam2 kuku.
  2. Sediakan bekas yg agak besar. Masukkan buah2an koktel (tak perlu sejat jika suka) dan susu tadi ke dalam bekas tersebut dan masukkan kiub ais secukupnya. Hidangkan.

puding karamel





 


Bahan Puding Karamel :
 6 butir kuning telur 
40 g gula pasir

450 ml susu cair


Saus Puding Karamel :

 300g gula pasir
100 ml air
1 senduk air ais lemon tea




Cara Membuat Puding Karamel :


1. Panaskan gula, tuang air dan air jeruk tanpa diaduk, hingga menjadi karamel.
2. Angkat dan tuang ke dalam mangkuk , dan asingkan.
3. Kacau telur dan gula pasir hingga lembut dan masukkan susu cair, dan ratakan. 
4. Tuang ke dalam mangkuk karamel.
5. Panggang dengan cara  (loyang/ pinggan berisi air) selama 60 menit dengan api kecil.
6. Keluarkan puding karamel dari mangkuknya lalu sajikan. 

Okayyy ! siapppp

strawberry tiramisu





 




Bahan Bahan


Strawberry filling
150g strawberry filling
80ml air suam
1 sudu gula aising


Bahan lain
Biskut tiramisu
250g cream cheese (sekotak)
250ml whipping cream
1/2 gula
essen vanila 
air nescafe (tanpa gula)
strawberry (untuk hiasan)


Cara Cara


strawberry filling :
Campurkan 150 gram filling strawberry + air suam 80ml + gula aising 1 sudu = kacau sebati.


Lapisan krim cheese :
Putar cream cheese philadelphia dgn stgh cwn gula dan esen vanila.. kemudian baru masukkan 250ml whipping cream.. putar sampai sebati semuanya. 



Cara membuat lapisan :
1. ambil cawan yang bersesuaian, masukan strawberry filling ke dalam cawan.
2. patahkan biskut kepada 2 bahagian, celup dengan air nescafe dan masukkan dalam cawan.
3. lapiskan dengan cream cheese.
4. ulang proses tadi dari awal.
5. hias kan dengan strawberry.


hmmmm sedapnyaaa. siap untuk di makannn :))

Roti berinti telur dan daging cincang



 



Bahan Bahan


2 biji telur kuning
3 camca besar mentega
Sedikit daging cincang (digoreng)
Sedikit garam, serbuk kulit kayu manis dan daun sup
minyak masak
2 keping roti
Daun salad dan tomato
sos tomato dan sos tiram


Cara Cara


1. Pukul telur dan mentega hingga keemasan.
2. Gaul daging cincang bersama garam, serbuk kulit kayu manis dan daun sup.
3. Masukkan daging cincang tadi ke dalam telur dan pukul hingga sebati.
4. Panaskan kuali leper bersama minyak. Panaskan roti dan ketepikan
5. Dadar bancuhan telur bersama daging tadi dan letakkan roti dia atasnya.
6. Angkat da hias bersama daun salad, tomato dan sos.


Haaaa, senang je kan. Boleh la di makannn :)

pai roti epal







 


Bahan Bahan


6 keping roti (potong empat)
3 gelas susu segar
1 biji epal (dihiris)
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan mentega
2 biji yelur
1/2 cawan gula 1 sudu kecil esen vanila




Cara Membuat


1. Rendam kepingan roti dalam susu segar.
2. Susun dalam acuan pai dan susun pula epal.
3. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanila.
4.Tuang di atas epal dan taburkan kelapa kering.
5. Ratakan kelapa kering dan bakar pada suhu 100c selama 45minit.


SIAPPPPPP !

Saturday, 11 February 2012

Spaghetti bujang




B O S A N  dengan makanan yang sama setiap hari ??????








hohoho !! takpe takpe. hari ni. kami nak share 1 makanan yg lain selain nasi. hahah. np nasi?? saje je plih nasi. okay! berbalik pd topik, kdg2 tu, kte teringin jgk kan nak mkn makanan lain, org kate, tukar selera. haa.. soo.. makanan yg kami nak share ni lain la sikit dari. ape tu ?? ni haa.. S P A G H E T T I. spaghetti yg kami nak share ni, mudah je, tak perlu byk bhn sgt. bujang pnye style . enjoy !





spaghetti ni, kami letak meetball. tp pd mereka yg tak nk ltak meetball ni pn tkpe.hehe


BAHAN YANG DIPERLUKAN

100 g mi spaghetti
150g daging cincang
1/2 tin tomato puri
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa
1 tin sos spaghetti prego
minyak zaitun ( minyak msk biasa pn boleh)
parmesan cheese dan sedikit daun basil utk hisan



CARA MEMBUAT

  1. rebuskan mi kira-kira 15 mnit atau smpai lmbut ( tmbh sdikit garam n minyak msk supaya mi tak melekat. toskan.
  2. potong bwg putih kecil2
  3. panaskan kuali. tuang minyak dan masukkan bawang putih td
  4. bila bwg putih dah seakan-akan perang, masukkan daging n goreng smp masak
  5. masukkan tomato puri,sos spaghetti prego, garam dan gula secukup rasa. biar mendidih selama 2 mnit
  6. setelah siap,hidangkan . tambahkan parmesan cheese dan daun basil sbg hiasan.

S E D A P S E D A P S E D A P !!! SELAMAT MENCUBA!!


chocolatey waffle



hmm... resepi atas ni , adalah resepi dia ats permintaan sesorang.. sape ?? tettttttt!!! identiti dirahsiakan ! haha. tp, bkn lah hny dy seoarang yg boleh ambk resepi ni, tp sbnrnye resepi ni adalah utk anda semua!!! mudah, ringkas dan cepat !!!

BAHAN YANG DIPERLUKAN
  • gardenia waffle
  • coklat masakan
  • susu pekat
  • strawberi untuk hiasaan

CARA CARANYA
  • masakkan coklat masakan td kedalam kuali medidih
  • masukkan susu pekat kedalam coklat masakan yg sudah dicairkan dan ketepikan.
  • hiris strawberi mengikut bntuk dan citarasa mas2
  • tuangkan cklat masakan td ke atas waffle
  • letakkan strawberi sbg hisan

mudah bukan ! ni resepi yag mudah, ringkas dan cepat !! semalat mencuba :)

strawbery tiramisu


hello!!! hmm.. ptg2 mcm ni, ade 1 resipi yg kami nak share dgn smua. hmm..ble tgk gambar atas ni, rasenye smua dah boleh teke kan ape. yup !!! betol !! S T R A W B E R Y T I R A M I S U. so, bwh ni kami nak share resepi n cara buatannya. ala..senang je..

bahan-bahan :

-  200 ml whipping cream
- 250 g creame cheese
- 1/4 cawan gula ising/gula kastor
- 1/2 cawan puri strawberi
-  1 cawan air nescafe panas
- lady finger/bskut tiramisu
- serbuk koko
- buah strawberi untuk hiasan

cara cara :

- pukul whiping cream hingga gebu dan kental
- dalam bks berlainan, pkul  cream chees hingga putih dan kemudian masukkan gula dan pkul lg hingga kembang
- satukan no 1 dan 2. sebatikan
- sediakan bks bersesuaian, celup bskut tiramisu ke dalam air nescafe pns dan susun ke dalam bekas tadi. kemudian ratakan dgn sedikit adunan krim
- ratakan pula di atasnya dgn puri strawberi
- kemudian susun di  atasnya dgn bskut yg sudah dicelup dgn air nescafe. ulangi proses hingga habis dan akhirinya dgn
lapisan krim
- ttup bks dgn cyling wrap/plastik dan letakkan di dalm peti sjuk selama 3 atau semalaman.
- semasa hndak menghidang, taburkan serbuk koko dan hirisan strawberi di atasnya.


well done !!!! selamat mencuba !!!!!!!!

Thursday, 9 February 2012

pizza cincai



teringin makan pizza, tapi kalau buat sendiri jimat sikit, cuma guna roti gardenia je :)









bahan bahan
3 batang sosej (dihiris serong)
2 batang isi ketam (dihiris serong)
5 keping roti
50g sayur campur
kuning telur
100g keju mozarella (taknak letak pun boleh)
mayonis
sos cili


cara cara
1. rebus sosej, isi ketam dan sayur campur.
2. kemudian letak bahan bahan tersebut di atas roti dan sapukan kuning telur
3. hias roti dengan keju, mayonis, sos cili
4. masukkan ke dalam oven selama 10minit


boleh la di makan panas panasssssss :)

Friday, 3 February 2012

Dorayaki Bujang


                                              

                                                                  Dorayaki Bujang




Bahan-bahan :
100gm tepung kek atau tepung gandum 
• ½ sudu kecil baking soda 
• 60gm gula halus- hana buh 50g jerk
• 2 sudu besar madu 
• 2 biji telur 
• ½ sudu besar minyak masak 
• ½ sudu kecil esen vanilla 
• Inti:1½ cawan kacang merah yg manis 



Cara-cara :
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang. 
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. 
3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. * 2 sudu besar susu segar. 
4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4". 
5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping). 
6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah





p/s:guys try la.. senang,sedap,sempoi!!

Wednesday, 1 February 2012

HOT pancake

    
 LAPAR!!!! tgh sibuk update blog tibe2 lapar pulok.. dan dan teringat kat satu makanan ni . ting!! haa!! pancake!! teringat zaman kecik2 dulu slalu mkn pancake ni. mkn dgn honey plus butter! itu pun dah memadai. sedaaaapppp sgttt!!!!  .haa.. dah alang2 tu, best jgk klau share resipi pancake ni, senang pun senang..

'hot' pancake bujang 

bahan-bahan :
- 2 biji telur
- 6 sudu butter (dicairkan)
- 2 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar gula
- 2 cawan susu segar
- secubit garam

cara-cara :
- campurkan semua bahan dan blend sehingga sebati
- biarkan sebentar lebih kurang 10 minit
- cedok seseduk adunan td dan masak ( klau nak pancake tu cantik nampak bulat, masak dalam frying pan)
- hidangkan panas-panas

p/s : then klau nak hias letak topping seperti butter, honey, strawberi dan apa-apa pn boleh :)

whoooaaaa!!!! sedap dan mudah bukan . selamat mencuba ! :)

resipi biskut marmar bujang

Murtabak Maggi Bujang

hey kawan-kawan kali ini kita nak share makanan yang selalu student makan iaitu MAGGIE akhahaha tp kali ini special cikit sbb dia ala-ala murtabak. ingt ssh??? senang jerr la.. cube tgok dan try... tak sampai 5 min da siap...(kalau korg buat cepat la hihihi)

                                                                Murtabak Maggi Bujang


Bahan-bahan....
-Maggi perisa kari (ikut suka hati nak berapa bungkus)
-1 biji bawang besar dipotong halus
-sedikit daging cincang yang telah digoreng 
-lobak merah (sedikit)
-daun sup dan daun bawang yang telah dicincang halus (sedikit)
-2 biji telur ayam

Cara membuatnya....
1. Rebus maggi dengan air panas dan toskan airnya. jangan rebus lama sangat nnti kembang  
    semangkuk      
    pulak...
2. Gaulkan serbuk maggi dan hirisan bawang,daun sup dan lobak bersama daging cincang.(kalau x  
    nak masin  
    sangat letak serbuk kari sedikit demi sedikit okay)
3. Pukul 2 biji telur sekuat hati korang kalau nk cepat sehingga kembang.

4. Lepas itu masukkan semua ramuan dan maggi yang telah direbus. kacau  sehingga sebati yerr..

5. Sapukan sedikit minyak pada kuali supaya maggi x melekat kat kuali. bila kuali dah panas 

    masukkan maggi   
    tadi sedikit demi sedikit. 

'our taste' ice cream

yang ini resipe aiskrim buatan tangan sendiri, kitaorang share untuk siapa siapa yang suka makan aiskrim. tak payah susah susah beli, sebab cara buat dia senanggg sajaa :)


      


Bahan Bahan


 1 cawan, serbuk coffee mate 
1 cawan, susu segar dutch lady (kalau nak susu coklat pun boleh)
5 sudu teh, gula
1 sudu kecil, esen vanila
1 bungkus, biskut oreo (ambil biskut sahaja, krim tak perlu)
* pada sesiapa yang ingin menambah bahan bahan seperti kacang, strawberry, m&m atau sebagainya boleh juga mengikut cita rasa masing masing




Cara Menyediakan


1. Kisar susu segar, serbuk coffee mate, esen vanila dan gula. (kisar 5minit-10minit)
2. Patah patahkan biskut oreo yang telah dibuang krim tadi
3. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam bekas dan taburkan biskut oreo dia atas nya
4. sejukkan di dalam peti sejuk (sehingga menjadi keras)


yessss siap untuk di makannn! sangattt bujang kan resipe ni. Pada awak awak boleh la cuba buat di rumah, rasa dia sama macam beli di kedai, malah boleh tambah bahan bahan yang kita sukaa. Buat la, bagi adik adik korang rasa. Mesti diaorang sukaaa :)

Tuesday, 31 January 2012

salad buah bujang

salad buah bujang



kalau rasa bosan kat rumah tu, or ade yang rase nak diet! haa.. apekata try resipi ni. SALAD BUAH BUJANG. resipi ni bukan shj ringkas malah sedap plak tu. bg penggemar buah-buahan boleh lah cuba resipi ni. bg yg tak reti nak makan buah-buahan tu pulak, ape kate korang cuba. buah ni baik untuk kesihatan. mana tau lepas ni, suke makan buah pulak kan. haa..

bahan-bahan yg digunakan :
- 6 biji strawberi
- 1 biji mangga ( yg masak tapi keras )
- 2 biji epal merah
- 1/2 biji tembikai
- 1 biji buah limau siap kupas
- 3 cawan ice cream vanila
- 3 cawan yogurt
- daun salad ( jika mahu )

cara-cara nya :
masuk kan kesemua buah-buahan tadi letak kan didalam mangkuk..
gaul kesemua buah-buahan..
masukkan ice cream vanila dan yogurt..
sedia untuk dimakan !!!!


p/s : boleh juga letakkan buah-buahan yang lain.ikut citarasa anda. semalat mencuba !!!

kek batik bujang

                                                                 kek batik bujang...

Bahan-bahan nyer.....
-15 keping biskut marie (patah kan 4 yerr)
-150g butter
-1 1/2 cawan milo
-5 sudu besar serbuk koko
-1/2 tin susu pekat
-1/2 cawan air
-4 biji telur saiz A
-1 penutup esen vanila


Cara-cara buat nyer.....
  1. Campur milo, serbuk koko, esen vanila, susu pekat, air dan telur di dalam periuk. Kacau sehingga sekata dan panaskan di atas api yang sederhana.
  2. Masukkan butter ke dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat.
  3. Masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
  5. Sejukkan dalam petik sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
p/s: try yerr u all.. selamat mencuba;)

coklat ais blended

ais blended bujang


bahan-bahan nk wt nie simple jer..
-1 pek cadbury hot coklat
-1 sudu besar coco powder
-200ml susu segar
-1 sudu besar gula (ikut citarasa korg)
-6 hingga 8 kiub ais (ikut citarasa korg)
-krim (yg spray tu..)
kalau nak tambah apa-apa contoh nya strawbery ke coklat rice ke pun boleh, terpulang kat korang.. citarasa masing-masing

cara-caranya......
masukkan semua bahan dalam blender yang bersesuaian kemudian blend sehingga lumat...
masukkan dalam gelas dan letakkan krim di atas ais blended tersebut... lepas itu kalau nak hias ke ape ke terpulang la.. law yang x sabar tu minum jer terus... hihihi.. simple kan??? so selamat mencuba..


p/s: kalau nak wt flavor len pun boleh....

Monday, 30 January 2012

resipe bebola 'lovely chicken'


 kitaorang nak share resipe ni, kauorang try la. serious sedap and bahan bahan nya pown ringkas je ! sorry la kalau gambar nampak 'macam' kuranggg sedap.! :)


Bahan bahan :-


ayam cincang ayamas (jenama lain pown boleh)
keju
tepung KFC (spicy)
telur  (ikut kuantiti daging cincang)
serbuk lada hitam (cukup rasa)                                              
sedikit garam
sayur (kalau nak lah)
minyak masak


Cara memasak :


1. campurkan ke suma bahan di atas, kecuali tepung KFC dan telur.
2. Kepalkan ke suma bahan tersebut sehingga menjadi bulat seperti bebola.
3. Salutkan bahan tersebut bersama telur dan tepung KFC.
4. Goreng bebola dengan minyak yang panas.


SIAP ! haa mudah kannnn :) Ringkas sahaja. Bagi sesiapa yang gemar makan cheese boleh lah letak cheese tersebut banyak sikit ! makan lah bebola lovely chicken panas panas, sedappp ! mesti nak lagii hihihi awak awak suma try la okayyy 

catch it