haa ni dia resipe samosa kentang, senang je macam buat karipap tapi buat guna kulit kopia, tak payah susah susah nak uli tepung hihi
Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang (potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan)
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
kulit kopia (bahan lain)
Cara Cara
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.
No comments:
Post a Comment