Bahan-bahan
10 ekor udang (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
5 tangkai cili kering (goreng)
10 biji gajus
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan stok ayam
1/2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
minyak masak secukupnya
sedikit air
cara- cara nak masak
1 - panaskan minyak dlm kuali, goreng udang hingga kekuningan.
angkat n ketepikan.
2 - panaskan sedikit minyak dalam kuali sekali lagi, tumis bwg besar n bwg puih
yg dikisar hingga bau harum.
3 - kemudian masukkan sos tiram, minyak bijan, stok ayam, gula & garam
secukup rasa pastu kacau rata.
4 - masukkan sedikit air & kacau lg sehingga mendidih.
5 - akhir sekali, masukkan udang yg digoreng bersama cili kering & gajus, kacau
seketika hingga kuah pekat.
SEDAP, MUDAH, GERENTI JADI
No comments:
Post a Comment